Με πολλά "μελανά" σημεία το νέο καθεστώς για τα στελέχη που τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου

 


22/12/2022

Αριθ. Πρωτ.: 141/2022


Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία πάσχουν από νόσημα, τραύμα ή πάθηση!

 

Αυτήν τη φορά στο «στόχαστρο» βρέθηκαν τα στελέχη που λόγω νοσημάτων , τραυμάτων κτλ, τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ύστερα από γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Ν.Υ.Ε)  και έχει συσταθεί  προσωποπαγής θέση βάσει της δήλωσης επιθυμίας του τόπου (δήμου) στον οποίο θεωρούν ότι υφίστανται οι καλύτερες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

 

Αφού λοιπόν αδυνατούν επί 3 έτη να προβούν στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να καλυφτούν  οι 2000 κενές οργανικές θέσεις , από το σύνολο των 9500 θέσεων,

 

αφού αδυνατούν να  αυξήσουν τις οργανικές θέσεις στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή σε επίπεδα που επιτάσσουν οι πραγματικές ανάγκες ,ώστε  να αποφευχθεί η παγιωμένη πλέον υπερεργασία των στελεχών, που επιβαρύνει  την υγεία τους,

 

αφού δεν έχουν καταφέρει επί μία  3ετία να γίνουν τακτικές μεταθέσεις, εγκλωβίζοντας χιλιάδες συναδέλφους ως ναυαγούς στις νησιωτικές υπηρεσίες ,

 

αφού ουδέποτε έχει τεθεί σε εφαρμογή ο περιοδικός υγειονομικός έλεγχος των στελεχών, που θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων και την μείωση απώλειας συναδέλφων

 

αφού δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν σωρεία άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί από την Ομοσπονδία μας,

 

και αφού έχουν καταστήσει τον εργασιακό χώρο στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ανασφαλή για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και τις οικογένειές τους , ήρθαν οι παραμονές των Χριστουγέννων να μας προσφέρουν ακόμη ένα ΄΄δώρο΄΄, το π.δ 86/2022 Φεκ 233/Α/17-12-22 (εδώ) που αποτελεί την τροποποίηση του π.δ. 37/2012 «Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής» αναστατώνοντας στελέχη με σοβαρά προβλήματα υγείας».

 

Με την τροποποίηση το π.δ. 37/12 επήλθε και η αυτόματη κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων και η εκ νέου τοποθέτηση, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών, όλων των στελεχών που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή σοβαρά τραύματα.

 

Η ουσιώδης διαφορά τίθεται στο ότι ενώ μέχρι πρότινος το στέλεχος δήλωνε τον τόπο επιλογής του (δήμο), κατά κανόνα βάσει του μέρους που θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, εφεξής το στέλεχος θα δηλώνει την Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιλογής του, και θα τοποθετείται άνευ ουσιαστικών κριτήριών σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή υπάγεται στην Περιφερειακή Διοίκηση που θα δηλώσει και αυτό συνεπάγεται την μετακίνηση του ακόμα και 200 χιλιομέτρων μακριά από τον τόπο επιλογής του ή  την μετακίνηση του σε άλλο νησί ή σε υπηρεσία που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διαχειριστεί το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει .

 

Σε αυτό το νέο «τέλειο» π.δ.  δεν έχει προβλεφθεί ούτε το δικαίωμα της προσφυγής των στελεχών ούτε καν το πλαίσιο που θα προβλέπει τη διαδικασία μετακίνησης  προς τον τόπο που στην ουσία άλλοι θα έχουν επιλέξει αντί για τον ίδιο τον ασθενή συνάδελφο .

 

Είναι πραγματικά λυπηρό να αντιμετωπίζονται τα στελέχη με τέτοια απαξίωση και φυσικά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πως για όλο αυτό το παραλήρημα κατά των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο ,σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχολογικά ζητήματα κλπ) η αφορμή είναι πιθανές ελάχιστες περιπτώσεις που εξ΄ όψεως τα στελέχη φαίνονται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι και τόσο σοβαρά.

 

Κατανοούμε την προοπτική επαναξιολόγησης της σοβαρότητας των παθήσεων , αναγνωρίζουμε την ανάγκη κατηγοριοποίησής τους ,όμως καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί η υγεία ως ένα υποκειμενικό και μη μετρήσιμο κριτήριο δυσμενών μεταθέσεων έχοντας καταστήσει το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αρνητικό πρωτοπόρο σε θέματα μέριμνας του προσωπικού, εκφοβίζοντας τα στελέχη να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν «κυρώσεις» τη στιγμή που η ανάγκη ιατρικής κάλυψης αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για τη ζωή τους .

 

Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται η παρούσα Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία της υγείας των στελεχών που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν για να προσφέρουν στην Ελληνική πολιτεία και στους πολίτες της ¨ανταμείβοντάς¨ τα με διαρκή ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.

 

       Η Ομοσπονδία μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών, για ακόμη μία φορά θα αναλάβει νομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταρριφθούν τα μελανά σημεία των διατάξεων που συμπεριλαμβάνονται στο π.δ. 86/2022  στηρίζοντας τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας τους οποίους και θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.


Για το ΔΣ


%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585