«Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».
Κύριε Πρόεδρε της επιτροπής ,κύριε Υπουργέ ,κυρίες και κύριοι Βουλευτές
αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ. η πρόσκληση στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να παραθέσουμε ως εκπρόσωποι των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ τις θέσεις μας σχετικά με τα άρθρα που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας αφορούν .
Άρθρο 76-Διενέργεια τακτικών μεταθέσεων ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε περίπτωση μη επάρκειας πιστώσεων
To ΠΔ Μεταθέσεων 11/21 αποτελεί ένα μείγμα διατάξεων που πατάνε σε 2 νόμους 4504/2017 και 4676/2020 , 2 διαφορετικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ,με διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του ζητήματος των μεταθέσεων .
Οι αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις του ΠΔ Μεταθέσεων 11/21 κατέστησαν το συγκεκριμένο νομοθέτημα μη εφαρμόσιμο . Δεν είναι τυχαίο πως από την ημέρα εφαρμογής του και για δύο έτη (για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος ) δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις των στελεχών .
Ως Π.Ο.Λ έχουμε εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή μας με το συγκεκριμένο ΠΔ Μεταθέσεων καθώς παρουσιάζει προβλήματα στην εφαρμογή του και αδικεί μεγάλη μερίδα συναδέλφων.
Σημειωτέων πως το 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν καν οι μεταθέσεις ενώ για το 2022 ενώ ξεκίνησε η διαδικασία των μεταθέσεων με ημερομηνία λήξης την 28 Φεβρουαρίου (σύμφωνα με τους χρόνους που προβλέπονται από το ΠΔ 11/21) ,τελικά οι εργασίες των συμβουλίων διακόπηκαν και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν καθώς το υπάρχον καθεστώς οδήγησε τα μέλη του συμβουλίου μεταθέσεων σε αδιέξοδο καθώς θα έπρεπε να μετατεθεί (ασκόπως) το 1/3 του Λιμενικού Σώματος.
Με την συγκεκριμένη διάταξη παρακάμπτονται τα ανώτατα συλλογικά όργανα , το Ανώτατο Συμβούλιο Μεταθέσεων και το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων καθώς με απόφαση Υπουργού ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ θα ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται, το ποσό, το ποσοστό και ο τρόπος κατανομής των πιστώσεων και για τις δύο διαδικασίες
· τις τακτικές μεταθέσεις μέχρι του ορίου των δεσμευθεισών πιστώσεων και
· τις τακτικές μεταθέσεις για την κάλυψη κενών θέσεων σε υποστελεχωμένες Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Επίσης λόγω του ότι προβλέπεται πως είναι δυνατή η πραγματοποίηση και των δύο διαδικασιών, στην ουσία καταλύεται κάθε έννοια αξιοκρατίας, αφού είναι δυο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες με διαφορετικά ανά περίπτωση αποτελέσματα και πάντα αναλόγως με ποια διαδικασία θα εκτελεστεί πρώτη.
Κατά ουσία αντί να απλουστεύεται η διαδικασία, γίνεται πιο σύνθετη και πιο αυθαίρετη και καταργεί την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων του ΠΔ 11/21.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό μας τον κύριο Πλακιωτάκη θα θυμίσω πώς σαν τομεάρχης Ναυτιλίας της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νόμου 4504/2017 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν ιδιαίτερα καυστικός στον τότε Υπουργό Ναυτιλίας αναφορικά με το άρθρο 26 που εκχωρούσε στον εκάστοτε ΥΝΑΝΠ την δυνατότητα να είναι ο τελικός υπογράφων της διαδικασίας των μεταθέσεων και εύλογα θέσατε σοβαρούς προβληματισμούς καταθέτοντας τις θέσεις σας :
1.Τις μεταθέσεις πρέπει να τις κάνει το Αρχηγείο και όχι ο Υπουργός
2. Η ανωτέρω διάταξη δημιουργεί ένα πελατειακό σύστημα καθώς η αρμοδιότητα των μεταθέσεων περνάει στον ίδιο τον Υπουργό .
3. Καυτηριάσατε το ότι στην εισηγητική έκθεση του άρθρου 26 του 4504/17 για τις μεταθέσεις αναφέρεται ότι καμία μετάθεση δεν μπορεί να αποφασιστεί από μονομελές όργανο ρωτώντας μάλιστα το εξής : Ο Υπουργός είναι πολυμελές όργανο ;
Kαι ενώ περιμέναμε πως η συγκεκριμένη διάταξη θα καταργηθεί με το νόμο 4676/2020 που ως Υπουργός Ναυτιλίας ρυθμίσατε τα προβλήματα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με κορυφαίο αυτό των μεταθέσεων, διατηρήσατε το άρθρο 26 αυτούσιο και παράλληλα την δυνατότητα να μεταθέτεται τους Λιμενικούς ,παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μπορεί να μεταβιβαστεί σε υφιστάμενα κλιμάκια διοίκησης, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η νέα διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία των μεταθέσεων αποτελεί μία παραδοχή ότι το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Στην ουσία είναι ακόμη ένα μπάλωμα ,προκειμένου λοιπόν να γίνουν οι μεταθέσεις που επιθυμούνται χωρίς κανένα κριτήριο και πρακτικά καταργούνται όσες διατάξεις προστάτευαν τα στελέχη αφού ο Υπουργός μεταθέτει ,όποτε θέλει ,όποιον θέλει .
Προτείνουμε αντί αυτής της διάταξης την κατάργηση όλων των διατάξεων των νόμων 4504/2017 και 4676/2020 κατ΄επέκταση και του ΠΔ Μεταθέσεων 11/2021 και την θέσπιση εντός εξαμήνου ενός νέου ΠΔ Μεταθέσεων ως αποτέλεσμα συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων ,της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας .
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Υπουργό , υπάρχουν διατάξεις που αρχικά υπήρχαν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου αφαιρέθηκαν στη συνέχεια και θα κατατεθούν ως τροπολογίες της τελευταίες στιγμής όπως αυτή της αύξησης των οργανικών θέσεων κατά 1000;
Τέλος ευχαριστώντας δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,που στήριξαν την δυνατότητα της εκπροσώπησης των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μέσω της Ομοσπονδίας μας ,ακολουθώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο 1264/82 ο οποίος δίνει την δυνατότητα στη βάση των υπηρετούντων στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να επιλέγουν τον τρόπο και τα όργανα που θα εκπροσωπούνται, δηλώνουμε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε τη βελτίωση του πλαισίου εκπροσώπησης των Λιμενικών χωρίς όμως αποκλεισμούς με κατευθυνόμενες και κρυφά προωθούμενες διατάξεις για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου.
Υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα στην επιτροπή για το άρθρο 76 αναφορικά με τις μεταθέσεις αλλά και τα άρθρα 77 (γονική άδεια στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και 78 (άδεια πατρότητας στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)
Στον νόμο 4808/21 (ΦΕΚ 101 Α/19-6-2021) μεταξύ άλλων στο Μέρος ΙΙΙ , άρθρο 24 έως και άρθρο 45, ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.
Στο νόμο αυτό περιλαμβάνονται και μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπως η συγκεκριμένη γονική άδεια .Θεωρείται όμως απαραίτητο οι άδειες και οι ευεργετικές διατάξεις που κατά καιρούς προβλέπονται για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και θεσπίζονται με νόμο και αφορούν τον ευρύτερο τομέα εργαζομένων ,να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή ύστερα από μία διευκρινιστική διαταγή του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και να μην απαιτείται εκ νέου νομοθετική ρύθμιση .
Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.