Ερώτηση στη Βουλή για την κατανομή οργανικών θέσεων στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή



 Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατανομή οργανικών θέσεων στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρει:


Θέμα: Κατανομή οργανικών θέσεων στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή


Τα όσα καταμαρτυρούνται σε δημοσιευμένη τοποθέτηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ) Κώστα Κυράνη, καθώς και σε ανακοίνωση της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης (Μέλος της ΠΟΛ), είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος με τις οργανικές θέσεις στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ).


Με το Νόμο 4676/2020 – ΦΕΚ 67/Α/19-3-2020 το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ανακτά 1500 οργανικές θέσεις, από τις 2250 που είχε απολέσει το 2013 με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Δυστυχώς η κατανομή των οργανικών θέσεων σύμφωνα με το νέο Π.Δ.33/2021 περί κατανομής οργανικών θέσεων δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.


Θυμίζουμε ότι το 2013 πραγματοποιήθηκε οριζόντια μείωση κατά 20% των οργανικών θέσεων του Σώματος. Αυτό σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με τη «μεταρρύθμιση» του Λιμενικού Καλλικράτη, αποδιοργάνωσε τη δομή και λειτουργία του Σώματος. Τελικά μείωσε τις οργανικές συνθέσεις του συνόλου των Λιμενικών Αρχών, των υπηρεσιών, των μέσων και των ειδικών μονάδων του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Με το ν.4676/2020 προβλέπεται η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1500 εκ των οποίων οι 900 θα διατεθούν στο Αιγαίο στην 8η, 9η και 6η ΠΕΔΙΛΣ.


Γίνεται αντιληπτό ότι το νέο ΠΔ Μεταθέσεων δεν έχει ως βασικό του στόχο την ορθή διαχείριση του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί βάσει της αύξησης των οργανικών θέσεων. Σκοπός του είναι στην ουσία η ανατροφοδότηση των υπηρεσιών σε Λιμενικές Αρχές της ηπειρωτικής Ελλάδος που έχουν κενές θέσεις και προσωπικό που έχει συμπληρώσει τα 15-30 έτη υπηρεσίας. Και αυτό επειδή ο ρυθμός προσλήψεων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι τέτοιος που θα μπορούσε να καλύψει τα κενά που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν.


Η κατανομή των θέσεων όσον αφορά τους απόφοιτους των σχολών Λιμενοφυλάκων και Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. θα έπρεπε να είναι ενιαία. Αυτό ανεξάρτητα του βαθμού που φέρουν, για να μην χρειάζεται ανά τετραετία η έκδοση νέας τροποποίησης του άρθρου 78 καθώς δεν θα συμβαδίζουν οι κενές οργανικές θέσεις με τις ανάγκες του σώματος σε προσωπικό, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς με τις αποστρατείες, τις προσλήψεις αλλά και τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών. Όσον αφορά τους απόφοιτους της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. θα πρέπει και σε αυτούς να υπάρχουν αρχικά ενιαίες θέσεις. Κατηγοριοποίηση θα έπρεπε να προβλέπεται μόνο για αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων – υπηρεσιών, καθώς και για αξιωματικούς σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, ιδίως από τον βαθμό του Πλοιάρχου και άνω.


Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο πλήρους ανακατανομής των υπολοίπων 8.000 οργανικών προκειμένου να αποκατασταθούν τα όσα λάθη και αδικίες έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και για να επέλθει η ισορροπία σε όλες τις υπηρεσίες ανά τη Ελλάδα.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:


Να εξεταστεί και το ενδεχόμενο πλήρους ανακατανομής των υπολοίπων 8.000 οργανικών θέσεων.

Να γίνει πρόσληψη στελεχών ειδικών κατηγοριών με έμφαση στη κάλυψη πραγματικών κενών των υπηρετούντων στα πλωτά, προκειμένου οι διπλωματούχοι λιμενικοί να μην μένουν εγκλωβισμένοι στη θαλάσσια υπηρεσία.

Να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες του Ιονίου, της Θράκης, του Αργοσαρωνικού και των Βόρειων Σποράδων σε αυτές που χρήζουν επιπρόσθετης στελέχωσης.

Να αυξηθεί ο προβλεπόμενος ανά έτος αριθμός των εισακτέων μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

Να σταθεροποιηθεί η πρόσληψη νέων λιμενικών και μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ, ώστε να καθίσταται εφικτή ανά έτος η αντικατάσταση όσων υπηρετούν στα νησιά και συμπληρώνουν το χρόνο παραμονής τους σε αυτά.


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.